Mindent a Himalája sóról

Blog

A legtöbb nyugati országokban élő személynek csökkentenie kellene a sófogyasztását a diétájukban, hogy elkerüljék a felesleges nátrium felhalmozódását a szervezetben, így általában a sós víz fogyasztása reggel - vagy bármely más időpontban - nem javasolt. Ez némiképpen másképpen áll a Himalája só esetében, erről mindjárt szót is ejtünk. Bár a szervezetnek szüksége van nátriumra, hogy ellássa a létfontosságú funkciókat, mint például az izmok és az idegi aktivitás biztosítása, a Centers for Disease Control and Prevention beszámol arról, hogy a túl sok sófogyasztás magas vérnyomáshoz vezethez, ami pedig potenciálisan hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez.

De!

A Himalája só hidratál
Sokat lehet arról olvasni, hogy milyen fontos a vízfogyasztás, naponta több litert kell meginni, de ezzel fennállhat az a veszély is, hogy a testünk egyszerűen felhígul, kiürülnek az ásványi anyagok, amelyekre a sejteknek nagyon nagy szükségük van. Ezért érdemes egy pohár vízben egy kevés Himalája sót feloldani, hiszen a benne található az ásványi anyagok vonzzák maguk után a vizet, így a sejtek fontos anyagokhoz jutnak, és még hidratálva is lesznek.

A Himalája só méregtelenít
A Himalája sónak természetes antibakteriális hatása van, így beindítja a méreganyagok kiürülését is. A sót már 5 ezer évvel ezelőtt is használták méregtelenítőként.

A Himalája só segíti az álomba merülést
A Himalája sóban található ásványi részecskék nyugtatják az idegrendszert, mivel csökkentik a kortizol és az adrenalin szintjét.

Ma már nemcsak az merül fel kérdésként, hogy mi van a pénztárcádban, hanem ugyanilyen fontos kérdés az is, hogy mi van a sótartódban. A testünk egészségét ugyanis nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen sót használunk a mindennapokban. A legtöbben azonban még mindig a legolcsóbb asztali sót vesszük le a polcról, ami azonban nem nyújt semmiféle előnyt a testünknek, ellenben társával a Himalája sóval.
A jó hír az, hogy nem kell mindenáron ezt a mesterséges, természetellenes sófajtát használni, hiszen ma már a rendelkezésünkre áll a Himalája só, ami képes biztosítani az ételek jó ízét, illetve a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat is.
A Himalája só képes feltölteni a szervezetet elektrolitokkal, így a szervrendszerek jobban reagálnak majd az elektromos impulzusokra, melyek szükségesek a szervezet biológiai funkcióinak ellátásához. Ezek az elektrolitok nem találhatóak meg a hagyományos konyhasóban.

A Himalája só egyéb juttatásai
- Stabilizálja a szabálytalan szívverést és a vérnyomást
- Erősíti az idegsejtek kommunikációját
- Javítja az élelmiszer részecskék felszívódását a béltraktusban
-Kiegyensúlyozza a cukor mennyiségét a vérben
-Megszünteti a sinus torlódásokat
-Segít az alvás szabályozásában
-Megelőzi az izomgörcsök kialakulását.

Ez a csodálatos Himalája só szelíd sós ízt ad az ételeknek, miközben különféle egészségügyi ellátásokat is kínál az emberi szervezet számára. A legfontosabb ezek közül, hogy a Himalája só képes megőrizni, illetve helyreállítani a szervezet természetes pH egyensúlyát.

Őseink már korábban felfedezték, hogy néhány anyag igazán különleges gyógyhatásokkal bír. Így lehetett az, hogy a Himalája kristálysót már több évszázada eredméynesen használták a különféle egészségügyi célokra. A Himalája sót a Himalája hegyei alól bányászták és már igen hamar felfedezték, hogy ez a só különleges hatásokra képes. A modern kutatások azt is kmutatták, hogy az eredeti Himalája sóban körülbelül 84 ásványi anyag és nyomelem található, melyek fontosak az emberi élet fenntartásához. Szóval tényleg nem meglepő, hogy a Himalája sóra már az ősidők óta különleges figyelemmel tekintettek, illetve, hogy előszeretettel használták fel a különféle egészségügyi problémák kezelésére. De mire is lehet pontosan felhasználni ezt a nagyszerű sót?

A himalája só segít szabályozni a folyadék mennyiségét a szervezetben. Emiatt a Himalája sónak köszönhetően a sejtek pH-szintje kiegyensúlyozódik, az agy “belső elemei” is a helyére kerülnek. A Himalája sót ehhez számos módon el lehet fogyasztani: felodlhatjuk vízben, az oldatot lenyelhetjük vagy gargarizálhatunk vele, illetve az étkezési sónkat is lecserélhetjük Himalája sóra, és főzhetünk ezzel.
A Himalája só, bármilyen hihetetlenül hangzik, de képes enyhíteni az ízületi gyulladás és a reuma tüneteit, illetve sok esetben megakadályozza a vesekő kialakulását.
Ha gőzöléshez használjuk a Himalája sót, akkor csökkenthetjük az arcüreg problémákat is. Ezzel a megoldással csökkenthetjük vagy minimalizálhatjuk az asztma, a hörghurut és az orrdugulás tüneteit is.
 

A Himalája sóinhalátor

2014.11.24 15:06

A Himalája sónak fontos szerepe lehet abban, hogy egészségesek maradjunk, illetve, hogy a bőrünk is jobban nézzen ki. A Himalája sóinhalátor erősíti az immunrendszert és javítja a légutakat is. Ez egy természetes légúti támogatás. A Himalája sóinhalátorba a legfinombb és legtisztább Himalája só kerül, ami képes csökkenteni a betegségek kialakulásának kockázatát is. Ráadásul ez az inhalátor teljesen természetes, biztonságos és könnyen használható. Egy csodálatos kis tartályba kerül a Himalája sószemcsék tömege, amelyek egyenesen a Himalája hegységből érkeztek. Normális körülmények között nincs szükség arra, hogy az inhalátorban ezt a sót cserélni kelljen, mert a Himalája sónak mindig jelen vannak az ásványi és ionizáló tulajdonságai.
A Himalája sókristályok megnyugtatnak és megtisztítják a sejteket a légutakban. Mivel mikron méretű részecskéket tartalmaz, ezért a Himalája só képes arra, hogy áthaladjon a légutakon és eljutton egészen a hörgőcskékig, ami azt jelenti, hogy ez az inhalátor egészen mélyen képes megtisztítani a tüdőnket. Ezenfelül a Himalája sóinhalátor megtisztítja az arcüreget, az orrüreget, a torkot és még a tüdő eldugottabb részeit is.
Egyéb előnyök:
* A Himalája sóinhalátor megnyitja az orrjáratokat, ami sokkal mélyebb légzést tesz lehetővé.
* A Himalája sóinhalátor segíthet enyhíteni az allergiás tüneteket.
* A Himalája sóinhalátor segíthet enyhíteni légzési problémákat.
* A Himalája sóinhalátor segíthet kitisztítítani a szennyeződéseket, amelyeket a dohányzás okozott.
* A Himalája sóinhalátor segíthet elkerülni az irritációt és a fertőzést.
* A Himalája sóinhalátor erősíti az immunrendszert.

Nagyon sokféle sófajtával találkozhatunk most már a boltok polcain, de ezek alapvetőn négy különféle kategóriába sorolhatóak: asztali só, tengeri só, kóser só és Himalája kristálysó. Az első három fajta 97,5%-ban tartalmaz nátrium-kloridot, míg a Himalája kristálysóban sokkal több az ásványi anyagok mennyisége. Az első háromban vannak vegyi anyagok és csomósodásgátlók is, ezek miatt lesznek azok kevésbé egészségesek.
A tengeri só általában drágább, mert máshogyan dolgozzák fel, mint a hagyományos asztali sót. Ezek ráadásul nem olyan erősen feldolgozottak, így megtartják azokat a nyomelemeket, melyek egyébként egy finomítási eljárás során eltávoznának. A tengeri só lehet durva vagy finoman szemcsés. Fehér, rózsaszín, fekete vagy szürke színekben jelenhet meg, attól függően, hogy honnan származik és, hogy milyen egyéb ásványi anyagokat tartalmaz.
Vannak persze rózsaszín sók is, például a Himalája só, amelyek a kalciumtól, magnéziumtól, káliumtól, réztől és vastól lesznek vöröses árnyalatúak. A Hawaii alea só a vas-oxid, illetve más vulkáni anyagok miatt lesz vöröses színű.
A fekete só gyakran inkább sötét rózsaszínes-szürkés színű. Ez egy indiai fajta, ami kénes vegyületeket tartalmaz, vasat, illetve más nyomelemeket és egy erős, kénsavas íz jellemzi.
A szürke tengeri só finomítatlan és általában Franciaország partjainál lehet vele találkozni. Kissé füstös íze van.
Nagyon sokféle tengeri só létezik tehát, amelyeknek megjelenése és íze is igen eltérő lehet. Különböző színekben és textúrákban van jelen és emiatt igen sokféle ízesítésre alkalmasak.

A Himalája sólámpák egyre népszerűbbek nemcsak szépségük miatt, hanem aért is, mert már bebizonyosodott, hogy számos egészségügyi előnyük van ezeknek a daraboknak. Azonban kérdés az, hogy mindegyik Himalája sólámpa ugyanolyan minőségű? A válasz sajnos az, hogy nem. Mint minden más szabályozatlan termék esetében, itt is sokat változhat a Himalája só minősége az egyes gyártóktól függően. Nagyon sok tényező van, ami befolyásolja a Himalája sólámpák minőségét, ezek közül a legfontosabbak a szín, a tisztaság, az átlátszóság, az összeszereltség. Ezek alapján lehet meghatározni, hogy melyik lesz a legjobb a Himalája sólámpák között. Nagyon fontos, hogy ne elégedjünk meg akármilyen darabbal, mivel a Himalája sólámpát valószínűleg azzal a céllal vásároljuk meg, hogy az egészségi állapotunkat javítsa, erre azonban csak a minőségi lámpa képes. Éppen ezért a következőkben adunk néhány tanácsot, hogy miként is érdemes megválasztani a Himalája sólámpánkat.

A Himalája sólámpák alakja
A természetes alakú Himalája sólámpákat helyi kézművesek faragjék ki Észak-Pakisztánban. A faragott sólámpa minőségét tehát nagyban befolyásolja az ő tehetségük és tapasztalataik. Azt azonbn tudni kell, hogy Pakisztán egy nagyon szegény régió, ugynakkor ezek a kézművesek szakmailag rnedkívül profik és tökéletesen felismerik a jó minőségű Himalája sókristályt, amit nagy hatékonysággal lehet feldolgozni.
Ezzel szemben léteznek szabályos alakra csiszolt Himalája sólámpák is, piramis, tojás, gömb alakúak, amelyeket géppel csiszoltak. Habár ezek is képesek ugyanazt az energiát kibocsájtani, mégis azt kell mondani, hogy ezek kevésbé minőségi darabok, éppen ezért jobb, ha a természetes formák mellett döntünk.
 

A Himalája kristálysó egy természetes ionizáló, emellett pedig kiválóan illeszkedik a feng shui gyógymódba, mivel képes arra, hogy jó energiákat és jó levegőt hozzon az otthonunkba. Amikor a égő gyertya vagy a lámpa hője felmelegíti a Himalája sót, az negatív ionokat bocsájt ki a levegőbe, ennek köszönhetően a levegő megtisztul és egy gyógyító, jó energia jön létre az otthonunkban. A Himalája kristálysó esetében a külső hűvös tapintású marad, így nem kell aggódni a forró felületek miatt sem, nincs lehetősége balesetnek.
A Himalája sólámpa meleg és nyugtató fénye erős gyógyító hatással bír, ezenfelül iválóan képes a fengh shuiban dekorációként is máködni, főleg a hideg téli hónapokban. A Himalája só tápláló ragyogása segíthet megnyugtatni minket, energiával telíteni és lecsendesíteni.
A Himalája sólámpák és mécsesek tehát megfelelnek a feng shui elvásárainak és minden szobába be lehet helyezni, de különösen jó hatással van a hálószobában, legyen szó akár felnőttekről, akár gyerekekről. Ahogy élvezzük a Himalája sólámpa meleg fényét, úgy a Himalája sólámpa egyre több negatív iont bocsájt a levegőbe és létrehoz egy friss és egészséges energiát a hálóban, amitől nyugodtabban fogunk aludni.
Ezenfelül azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy a himalája sólámpák és mécsesek ára is igen kedvező, ráadásul könnyen elérhető számos üzletben, illetve on-line is, ezért könnyedén beszerezhetőek.

A szürke tengeri só egy kulináris sófajta, amelyet az Atlanti-óceánból nyernek ki a tengervíz elpárolásával, Észak-Franciaországban a bretagne-i partvidékről. A Himalája rózsaszín sót azonban a fleszín alatt bányásszák a Himalája hegyeiből, leggyakrabban Pakistánból. De mi is a különbség e kétfajta só között?

Előnyök
Zeratsky Katherine dietetikus szerint a só alapvető előnyei a benne található nátrium-kloridnak és a további ásványi anyagoknak köszönhető. Az összes típusú só közel azonos mennyiségben tartalmaz nátriumot és kloridot, ami megkülönbözteti őket egymástól az a többi ásvány. A tengeri sóban és a Himalája sóban is találhatóak kiegészítő elemek, amelyek hozzájárulnak a só speciális ízéhez és színéhez, illetve nemcsak ezekhez, hanem a tápértékükhöz is. Ennél fogva a Himalája só sokkal egészségesebb lesz, pontosan azért, mert benne sokkal több az ásványi anyag.

Szempontok
A Himalája só nagyon egészséges, de még ennek ellenére is érdemes korlátozni a fogyasztását és nem enni belőle többet, mint 2300 mg, mert jóból is megárthat a sok. A túl sok nátrium ugyanis megemelheti a vérnyomást, mivel fokozza a vízvisszatartást. Persze a magas vérnyomást csak a legritkább esetben okozza a Himalája só használata, azért nem árt, ha odafigyelünk rá.

Vagyis mindkét sófajta előnyös a számunkra, de egyiket sem szabad túlzásba vinni és, ha azt szeretnénk, hogy minél egészségesebbek legyünk, akkor a legjobb, ha a Himalája só mellett döntünk.
 

A Himalája sót nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, ezek közül mi most csak a legfontosabbakat vesszük elő újra.

Edd meg! A Himalája rózsaszín só egy ízletes sófajta, amelyben 84 ásványi anyag és nyomelem található. Ellentétben a közönséges asztali sókkal és a magasab feldolgozott fajtákkal, a Himalája só több, mint 250millió éve pihent a Himalája lábainál, anélkül, hogy bármilyen szennyeződés érte volna. A Himalája sót ma is kézzel, mechanikus úton bányásszák és dolgozzák fel, ami miatt sokkal előnyösebb a használata étkezési célokra. Nemcsak gazdagabbá teszi az egyes fogások ízét, hanem arról is gondoskodik, hogy az adott étel egészségesebbé váljon.

Fürödj benne! A Himalája sóoldatos fürdő igen kiváló módja annak, hogy egyensúlyba hozzuk a mentális és a fizikai egészségünket. A Himalája sós vízben fürdés kiegyensúlyozza a szervezet működéseit, segít a méregtelenítésben, illetve megnyugtatja az egész szervezetet.

Lélegezd be! A Himalája só előnyeit inhalálás során is meg lehet tapasztalni, ha naponta legalább fél órát lélegezzük be a Himalája sót. Ez nagyon kellemes lehet, de amit még észrevehetünk az nem más, mint hogy megtisztulnak az orrjáratok. Ez a fajta inhalálás segíthet a dohányzásban való leszokásban, illetve egy sor betegség megelőzésében és kezelésében. Az inhalálás során a tüdőt és az orrjáratokat megtisztíthatjuk a levegőben található szennyező anyagoktól, mérgektől, különféle toxinoktól, a portól és az egyéb allergénektől.
 

A só nemcsak, hogy jó nekünk, hanem alapvető és szükséges tápanyag az egészségünk fenntartásához. Azonban ez a helyzet sok más élelmiszerrel is, de a feldolgozási folyamatok, amelyeket ezek az alapvető élelmiszerek, illetve a só is keresztül megy, sajnos nemcsak a tápanyagok többségét pusztírtja el, hanem radikálisan megváltoztatja a só szerkezetetét, így ez a mérhetetlenül egészséges anyag végül teljesen károssá válik.
Az emberi test mintegy 70%- vízból és 0,9% sóból áll. Ugyanilyen koncentrációjú a sóoldat is a magzatvízben, amiben a baba növekszik a terhesség kilenc hónapja alatt. Csodálatos ahogyan a sós víz kölcsönhatásba lép a szervezetben, és ez az, ami miatt ilyen nagy fontossággal bír a só a szervezetben.
A sókristályoknak van egy olyan egyedi jellemzőjük, amely megkülönbözteti őket minden más kristálytól: a nátriumok pozitív töltésűek, míg a kloridok negatívok. A sókristályok fő szerkezete tehát nem molekuláris, hanem elektromos. Amikor ezek a sókristályok érintkezésbe lépnek a vízzel, akkor a vízmolekulákat körülveszik ezek az ionok, a víz pedig szétválasztja őket, amit oldódásként érzékelünk. Amikor a víz elpárolok, akkor a nátrium és a klorid ismét sókristályokká alakul át.
Ahhoz, hogy testünk egészséges maradjon, alapvető fontosságú, hogy allandó egyensúly maradjon fenn a víz és a sejtek között, amely egyensúlyt a só képes biztosítani. Tovább minden egyes sejt a testünkben csak a só segítségvéel képes elnyelni a tápanyagokat, mivel azok a sós oldaltban oldódnak a legjobban.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>