Mindent a Himalája sóról

A só: most akkor jó vagy rossz?

2014.07.16 15:38

A só nemcsak, hogy jó nekünk, hanem alapvető és szükséges tápanyag az egészségünk fenntartásához. Azonban ez a helyzet sok más élelmiszerrel is, de a feldolgozási folyamatok, amelyeket ezek az alapvető élelmiszerek, illetve a só is keresztül megy, sajnos nemcsak a tápanyagok többségét pusztírtja el, hanem radikálisan megváltoztatja a só szerkezetetét, így ez a mérhetetlenül egészséges anyag végül teljesen károssá válik.
Az emberi test mintegy 70%- vízból és 0,9% sóból áll. Ugyanilyen koncentrációjú a sóoldat is a magzatvízben, amiben a baba növekszik a terhesség kilenc hónapja alatt. Csodálatos ahogyan a sós víz kölcsönhatásba lép a szervezetben, és ez az, ami miatt ilyen nagy fontossággal bír a só a szervezetben.
A sókristályoknak van egy olyan egyedi jellemzőjük, amely megkülönbözteti őket minden más kristálytól: a nátriumok pozitív töltésűek, míg a kloridok negatívok. A sókristályok fő szerkezete tehát nem molekuláris, hanem elektromos. Amikor ezek a sókristályok érintkezésbe lépnek a vízzel, akkor a vízmolekulákat körülveszik ezek az ionok, a víz pedig szétválasztja őket, amit oldódásként érzékelünk. Amikor a víz elpárolok, akkor a nátrium és a klorid ismét sókristályokká alakul át.
Ahhoz, hogy testünk egészséges maradjon, alapvető fontosságú, hogy allandó egyensúly maradjon fenn a víz és a sejtek között, amely egyensúlyt a só képes biztosítani. Tovább minden egyes sejt a testünkben csak a só segítségvéel képes elnyelni a tápanyagokat, mivel azok a sós oldaltban oldódnak a legjobban.