Mindent a Himalája sóról

Blog

A Himalája sót nemcsak táplálkozási céllal használják, hiszen számos már kulináris előnye van az ízesítésen túl.

Tartósítás
A Himalája só megőrzi az ételek minőségét hosszú időn át, mivel ellenséges környezetet hoz létre bizonyos mikroorganizmusoknak. Az élelmiszerek belsejében a só megváltoztatja az ozmotikus nyomást és gátolja a baktériumok növekedését, amik romlást okoznának. A hal besózását a vitorlásokon is előszeretettel alkalmazzák, hogy a kihajózásig ne romoljon meg a termék.

Textúra javítása
A Himalája só erősíti a glutén hatását a kenyérfélékben, ami a tészta felületét egyenletessé teszi. A só által a glutén több vizet és szén-dioxidot tart magában, ami lehetővé teszi a tészta nyújtását, anélkül, hogy azok elszakadnának. A só puhítja a pácolt húsokat, mivel elősegíti a víz és a fehérjék kötődését. Sima felületet kölcsönöz a feldolgozott húsoknak is.

Masszává alakít
A Himalája só segít a feldolgozott húsok szerkezetét egybe gyúrni, mivel az egyes húscafatokat erősen összeköti. Vízmegkötő tulajdonságai miatt a főzés során keletkező vízveszteség mennyisége is csökken.

Fermentáció szabályozása
A sütőipari termékekben a Himalája só szabályozza vagy késlelteti a fermentációs folyamatokat. A Himalája só ezért felhasználható a sajtok készítéséhez, a savanyú káposzta gyártásban és a nyári kolbász előállításban is.

Színfokozó
A Himalája só fokozza a szalonna, sonka, felvágott színét is.
 

Összetevőként a világon egyre szélesebb körben elérhető, az otthoni szakácsok is egyre gyakrabban használják mind a szürke tengeri sót, mind a Himalája sót. A só a legalapvetőbb fűszerünk, ami kihozza minden étel ízét. A tengeri só és a Himalája só is egzotikus hangulatot adhat az ételeknek. Ezen sók között a döntést pénztárcánk nagysága és a felhasználási mód fogja meghatározni.

A tengeri só
A legtöbb tengeri só a francia Bretagne vidék partjairól származik. Szürke színét ásványi anyagainak köszönheti. A helyiek még hagyományos kelta módszerekkel, fa eszközökkel gyűjtik össze ezt a sót. A tengeri só különböző textúrák formájában áll rendelkezésre: a durva tengeri sót pácoláshoz, főzéshez használhatjuk, az őrölt fajtát az asztalnál, az extra finom tengeri sóval pedig a popcornt ízesíthetjük.

A Himalája rózsaszín só
A só mindig is fontos árucikk volt a Himalája lábainál. A kereskedők jakokon szállították ezt a rózsaszín sót, hogy eladják azt a nepáli piacokon. A Himalája sót a mai Pakisztán területén fellelhető sóbányákban takarítják be. Gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, káliumban és vasban. Magas vastartalma színezi ezt a sót rózsaszínné.

Összevetve
Egyik sófajta sem megy keresztül kiterjedt finomítási folyamaton, így sokkal egészségesebbek, mint a közönséges asztali só. Mindkét só durvább, természetesebb és ízletesebb, mint a hagyományos asztali só. Mindkét fajtát kézzel, hagyományos módszerekkel takarítják be. A szürke tengeri sót a tengervíz párolgásával nyerik ki, a Himalája sót bányásszák.
 

Jód a tengeri sóban

2015.08.28 09:05

Sok ételnek, mint például a tengeri sónak egyedülálló íze és állaga van. Ezeknek gyakran van különleges egészségügyi hatásuk is, például a tengeri sónak éppen azért, mert természetes formában megtalálható a tengerek közelében. A tengeri só jóval több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos asztali só, azonban ennek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, ha az ételeinket készítjük el. Ha több jódot szeretnénk a diétánkhoz adni, akkor válasszuk a jódozott tengeri sót.

Tengeri só és asztali só
Bár a tengeri sónak és az asztali sónak különböző a textúrája és az íze is némiképp eltérő, ezek mégis igen hasonlóak tápanyagtartalmukat tekintve, beleértve a jódtartalmukat is, amennyiben mindkét fajta jódozott. Az asztali sónak és a tengeri sónak közel azonos a nátriumtartalma. Azonban míg az asztali só sokal finomabb szerkezetű, így könnyebben keverednek bizonyos receptekben, addig a tengeri só, mivel feldolgozottsága minimális, kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot és kalciumot is, melyek nagyobb szemcséssé teszik a tengeri só megjelenését.

A jód forrásai
A jódozott asztali són és a jódozott tengeri són túl a különféle élelmiszerek is gazdagok lehetnek a jódban - különösen a tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a hínár. Például 3 dkg tökehalban 99 mikrogramm, egy csésze joghurtban 75 mikrogramm, 3 dkg garnélában 35 gramm és egy szelet sajtban 12 gramm jód található.

A tengeri só, ellentétben az erősen finomított kereskedelmi termékekkel, megőrzi természetességét, mivel nem szedik ki belőle azokat az értékes nyomelemeket, amelyek semlegesítik a savakat a szervezetben. A tengeri sóban tehát jelen vannak az értékes ásványi anyagok, és bár a különbség viszonylag kicsinek tűnik, a tengeri só mégis számos olyan egészségügyi ellátásra alkalmas, amire a finomított só nem.

Az ízületi fájdalom enyhítése
A tengeri sóval egy olyan gyógyfürdőt is készíthetünk, amely képes az izmok és az ízületek fájdalmait enyhíteni. Megajándékozhatjuk persze magunkat ezzel az érzéssel akkor is, ha csak simán fáradtak vagyunk, de nincsenek ízületi gondjaink, mivel a sós fürdő minden esetben segíthet ellazulni. Annak érdekében, hogy megszüntessük ezeket a fájdalmakat, érdemes néhány csésze tengeri sót feloldani a fürdővízben. A maximális fájdalomcsillapítás eléréséhez pedig legalább 20 perc áztatásra van szükség.

A sejtek egészsége
Az asztali sóval ellentétben a tengeri só a folyadékokban könnyedén mozog, hatékonyabban átjut a sejtmembránokon, így hatékonyabban tudja kifejteni jótékony hatásait is. Ha például túl magas a vérben a nátrium-klorid szintje, akkor a vesék a tengeri sót könnyedén semlegesítnei tudják, míg az asztali sóról nem mondható el ugyanez, így az veseproblémákat, duzzanatokat és ízületi gyulladásokat okozhat.

 

Ez a recept a Himalája sótömböknek köszönhetően lesz kellemesen sós, illetve, így a lazac is kellemes aromákkal gazdagodik a Himalája só ásványi anyagainak köszönhetően.

Hozzávalók 6 személyre

2 nagy Himalája sótégla (6x9x2 centis)
2 csokos friss kapor
2 teáskanál frissen őrölt fehér bors
1/2 teáskanál koriander mag
1/2 teáskanál száraz mustármag
1/4 csésze barna cukor
fél kg. lazacfilé, bőrösen, csontok eltávolítva
pirítós vagy keksz a szervírozáshoz

Fedjük le az egyik Himalája sótömböt a kaporral. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Helyezzük a lazacot a kapros Himalája sótömbre bőrrel lefelé, A lazac húsos részeit fedjük be a maradék kaporral és a fűszerekkel, majd tegyük rá a második Himalája sótömböt és az egészet csomagoljuk be műaynagba, majd tegyük a hűtőszekrénybe.

Hagyjuk a hűtőben addig, amíg a hal rugalmassá válik, de nem lesz kemény tapintású. A felső felület legyen száraz, a közepe nedve,s a haltest pedig enyhén opálos. Hagyjuk így 1-3 napon át, hogy kellemesen megérjen a hús. A vékonyabb és a vadon élő lazac érése gyorsabb, míg a vastagabb, tenyésztett lazac érlelése hosszabb időt vesz igénybe.

Amikor készen vagyunk, szedjük le a fűszereket, töröljük szárazra a halat és papírvékonyra szeleteljük fel. Pirítóssal tálaljuk.
 

A só többféle formában és névvel ellátva kapható a boltokban, amelyek egyrészt tükrözik a származást, másrészt a só speciális használatát is. A tengeri só például a tengerek kipárolgása során keletkezik, a kősót a föld alatt található betétekből nyerik ki. Az asztali só háztartási használatra készül. A mostani egészségügyi ajánlások értelmében az emberek olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel lehet helyettesíteni a hagyományos asztali sót, mely köztudottan túl sok nátriumot tartalmaz. Azonban kérdés, hogy például a Himalája kristálysó kevesebb nátriumot tartalmaz-e?

Nátrium szintje
Az asztali sót úgy állítják elő, hogy a sok extra ásványi anyagot és a szennyeződéseket mesterséges módon eltávolítják a kősó betétekből, majd különféle adalékanyagokkal, például fehérítővel, csomosódásgátlóval dúsítják, hogy még jobb legyen a flehasználói élmény. Azonban ezzel egy mesterséges, a szervezet számára idegen anyag képződik, aminek nem sok köze van a természetben tlálható sófajtákhoz. A Himalája só ezzel szemben nem megy át ilyen mesterséges folyamatokon, hiszen a feldolgozása mechanikusan történik. Ezenfelül nem adnak hozzá semmilyen plasz anyagok, így hiába ugyanakkora benne a nátrium mennyisége, mégis sokkal egészségesebb választás lehet, hiszen a szervezetünk jobban tudja hasznosítani és feldolgozni azt. Tehát oda kell figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba a sófogyasztást, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a Himalája só sokkal egészségesebb, mint a hagyományos asztali só.
 

A himalája kősó elsőként egy 16. századi pakisztáni bányából került elő, majd az gyorsan népszerűvé vált, nemcsak egzotikus kinézete, hanem kellemes íze miatt is. A szomszéd városok kőfejtői jártak ide, akik kézzel vájták ki ezeket a tömböket, majd különböző formájúra alakítva szállították el más országok népeinek. Ez ma sincs másként: a Himalája sót továbbra is mechanikusan fejtik ki, illetve ma is számtalan formában találkozunk vele. Például igen népszerűek a Himalája sótéglák, amelyeken különféle sülteket lehet elkészíteni, illetve szervírozni.

A Himalája sótégla felfűtése
Grillen: Tegyük rá a Himalája sótömböt a grillrácsra. Ha faszenes a grill, akkor tartsuk a parazsat közvetlenül az egyik oldalon és tegyük a Himalája sóéglát a másik oldalra, mert így kevesebb közvetlen hőnek tesszük ki. Ha gázos a grill, akkor érdemes itt is alacsony hőmérsékletnél indítani, majd a hőt lassan növelni addig, amíg a Himalája sótömb készen nem áll a használatra.

Sütőben: Sütőben nem célszerű használni a Himalája sótömböt. mert a tégla kárt tehet a sütőben, illetve a sütő is károsíthatja a Himalája sótégla hatásfokát. Ha sólemezen szeretnénk sütni mégis a sütőben, akkor érdemes előtte felmelegíteni a gázon és utána behelyezni a forró sütőbe.

Fontos tudni, hogy minden típusú élemiszer másként reagál a Himalája sótéglára. A só hatása függ az élelmiszer nedvességétől, zsírtartalmától, vastagságától, illetve a Himalája sótégla hőmérsékletétől is. A nedvesebb élelmiszer több sót tud felvenni, a zsírosak kevesebbet. Ha az étel túlságosan sós lett, akkor egy vékony réteg olajat is érdemes használni.


Főzés az Ön blokkolása

Minden típusú élelmiszer reagál egyedülállóan a só blokk. A hatás a sót az élelmiszer függ számos tényezőtől - nedvesebb, zsírtartalom, vastagság, és a hőmérséklet a blokk. Nedvesebb az élelmiszer felveszi só gyorsabb, míg a zsír taszítják a sót. Ha az étel túl sós, alkalmazni egy vékony réteg olajat a blokk.

Foods, hogy főzni gyorsan általában működnek a legjobban, úgyhogy győződjön meg róla darabokat egy megfelelő vastagságú és hogy a blokk elég meleg. Főzés egy sótömzs, hogy nem fűtötte elég magas nem csak a túlzott só az ételt, de ez is rontja a blokk sokkal gyorsabb.

Sótömbökbe viszont átláthatatlan hevítve, és kialakulhat repedések vagy akár nagy repedések. Elképzelhető az is, hogy a színt a fehérjék főzött rá. Ne izgasd fel magad a viselkedése a só blokk. A só egy bonyolult, ravasz, kiszámíthatatlan anyagot. Ez az, ami sokkal báját.

Tartsa a blokk "top" és "alsó" azonos minden használat, így a Sear élelmiszer ugyanazon az oldalon az élet a blokk. Amikor flip, repedések hogy létrehozták is felerősödhetnek.

Gondozása sótömzs

Tisztítás: Ha forró, hogy a blokk teljesen kihűlni első. Kenje be a sótömzs egy nedves szivaccsal (ne használjon szappant). Dörzsölje meg egy puha kefével vagy zöld súroló pad, hogy eltávolítsa a beragadt számít, és törölje tisztára a szivacs. Próbálja tartani a blokk a lehető legszárazabb legyen - a kevesebb vizet a jobb. Ismételje meg, amíg a blokk nincs olyan főtt étel. Nyomkodjuk szárazra egy papírtörlővel vagy tiszta ruhával, és állítsa be a szárító állvány. Ez a folyamat eltávolítja csak egy nagyon vékony réteg a só és megőrzi a viszonylag sima felületre.

Kezelést igényel, egy nagy sós blokk nyújthat több tucat használ. Az erőteljes antibakteriális tulajdonságait a só biztosítani, hogy mindig megfelelő, és készen áll a későbbi használat, nincs szükség mosószerek.

Tárolás: Tárolja olyan helyen, ahol a páratartalom legalább. Folyton sokan az enyém az ablakpárkányon. Ha él a párás klíma, betakar a blokk egy törülközőt, és tegye a szekrényben.
 

Az Epsom só egy közös elnevezése a magnézium-szulfátnak és a magnézium-szulfát-heptahidrátnak. A SaltWorks szerint az Epsom sóra először az angliai Epsom városában bukkantak rá a korai 1800-as években, innen tehát az elnevezés. Valószínűleg az Epsom sót azért nevezték sónak, mert kristályos szerkezete nagyon hasonlít a konyhasóra, de valójában egy tiszta ásványi vegyületről van szó. Az Epsom sót fel lehet használni otthonunkban fürdősóként, a gyógyászatban hashajtóként és étrendkiegészítőként alkalmazzák, illetve a kertészetben mint növényi táplálék hasznosítják. Az Epsom sót belsőlegcsak orvosi utasításra szabad szedni.

Szulfátok
A szulfátok ásványi sók. A magnézium szulfátokhoz kötődik, így jön létre az Epsom só. Az Epsom só így lesz egy áttetsző fehér, színtelen vagy szürke vegyület, attól függően, hogy a magnézium milyen típusú és mennyiségű szennyeződéssel, más vegyületekekkel alkot kötéseket. Az Epsom só általában a sziklák és barlangok száraz területeiben, mélyedéseiben található meg. Az Epsom só ezenfelül megtalálható a réz és szénbányákban, a kiszáradt sós tavak vagy patakok területén. A szulfátoknak fontos szerepük van a szervezetben bizonyos szövetek és fehérjék működéséhez, illetve azért, hogy ösztönözzék a hasnyálmirigy eméstőenzimjeinek működését. Az Epsom só tehát lényegében magnézium-szulfát, amit fel lehet használni borogatásként, lábfürdőként, sófürdőben, illetve radírozásra is.
 

Sok éven az orvosok azt mondták, hogy a túl sok sófogyasztás károsan hat az egészségre. Ha túl sok sót fogyasztunk, akkor magas vérnyomásra, szívproblémákkal, vesebetegséggel és más egészségügyi problémákkal kell számolnunk. A Water.com és egyéb kutatások szerint nem minden só káros az egészségre. A természetes sók, mint például a kelta tengeri só vagy a Himalája kősó számos egészségügyi előnnyel bír. Most ezekről lenne érdemes beszélni röviden.

A sófürdők előnyei
A kelta tengeri só és a Himalája só is javára válik a bőrnek, illetve a bőrrel összeköttetésben lévő szöveteknek is. A Himalája sóban való fürdés segíti a bőrt, hogy az kiadja magából a toxinokat, illetve, hogy elnyelje a hasznos ásványi anyagokat. A himalája só és a kelta tengeri só ezenfelül egy természetes filmréteget képez a bőrön, ami segít benntartani a nedvességet, így biztosítj, hogy a bőr tapintása puha és kellemes legyen. A sófürdőkben való ázás ezenfelül segít megnyugtatni az izom- és ízületi fájdalmakat.

Érdekességek
Manapság, ha valakitől látványosan szabadulni akarunk, azt mondjuk, hogy "menjen a sóhivatalba."
Sót vet a tűzre = békít, csillapítja az indulatokat.
Nálunk is sóval főznek = nekünk is megvan a magunkhoz való eszünk
Sok só lében, kevés só asszonyban elviselhetetlen= az elsózott leves éppúgy élvezhetetlen, mint a sótlan, azaz kedélytelen asszony.

Az alaea, a hagyományos vörös hawaii tengeri só kíméletesen feldolgozott óceáni vízből és hawaii vörös agyagből áll, állítják a kutatók és az ínyenc sókereskedők. Természetesen a feldolgozott és finomított hawaii tengeri só mintegy 19%-kal kevesebb nyomelemet és elektrolitot tartalmaz, mint a hagyományosan feldogozott változat, de ez még így is jelentős. A vörös tengeri sóban olyan anyagok koncentrálódnak, amelyek azon a területen fellelhetőek. Ezekre a nyomelemekre szüksége van az emberi testnek, állítja a Hawaii Speciality Salt Council, amelyek közül az egyik leglényegesebb a vas-oxid. A vas-oxid kölcsönzi e sófajta jellegzetes színét, ugyanakkor a vas egy fontos emészthető tápanyag, ami a szervezetbe kerülve számos testi funkció ellátásában segít.
Sokan egészségügyi okokból kénytelenek figyelni a sóbevitelüket. A National Academy and Institute of Health ajánlás szerint a felnőtteknek naponta 2300 mg nátriumot lehet fogyasztani, ennél nagyobb mennyiség már káros lehet az egészséghez. Azt viszont le kell szögezni, hogy ekkora mennyiségű sóbevitel szüksége az optimális egészséghez. A Colorado State University Extension kifejti, hogy ideális körülményekk özött nem kevesebb, mint 1500 mg sót kell fogyasztanunk naponta, ami kevesebb, mint egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. A tengri sóban azonban valójában kevesebb nátrium-klorid található, mint a közönséges asztali sóban. Míg az asztali só közel 100%-ban nátrium-kloridot tartalmaz, addig a tengeri sóban mintegy 81%-ban van jelen a nátrium-klorid és 19%-ban egyéb nyomelemeket tartalmaz, álítják a kutatók.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>