Mindent a Himalája sóról

A vörös tengeri só előnyei

2015.04.01 13:53

Az alaea, a hagyományos vörös hawaii tengeri só kíméletesen feldolgozott óceáni vízből és hawaii vörös agyagből áll, állítják a kutatók és az ínyenc sókereskedők. Természetesen a feldolgozott és finomított hawaii tengeri só mintegy 19%-kal kevesebb nyomelemet és elektrolitot tartalmaz, mint a hagyományosan feldogozott változat, de ez még így is jelentős. A vörös tengeri sóban olyan anyagok koncentrálódnak, amelyek azon a területen fellelhetőek. Ezekre a nyomelemekre szüksége van az emberi testnek, állítja a Hawaii Speciality Salt Council, amelyek közül az egyik leglényegesebb a vas-oxid. A vas-oxid kölcsönzi e sófajta jellegzetes színét, ugyanakkor a vas egy fontos emészthető tápanyag, ami a szervezetbe kerülve számos testi funkció ellátásában segít.
Sokan egészségügyi okokból kénytelenek figyelni a sóbevitelüket. A National Academy and Institute of Health ajánlás szerint a felnőtteknek naponta 2300 mg nátriumot lehet fogyasztani, ennél nagyobb mennyiség már káros lehet az egészséghez. Azt viszont le kell szögezni, hogy ekkora mennyiségű sóbevitel szüksége az optimális egészséghez. A Colorado State University Extension kifejti, hogy ideális körülményekk özött nem kevesebb, mint 1500 mg sót kell fogyasztanunk naponta, ami kevesebb, mint egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. A tengri sóban azonban valójában kevesebb nátrium-klorid található, mint a közönséges asztali sóban. Míg az asztali só közel 100%-ban nátrium-kloridot tartalmaz, addig a tengeri sóban mintegy 81%-ban van jelen a nátrium-klorid és 19%-ban egyéb nyomelemeket tartalmaz, álítják a kutatók.