Mindent a Himalája sóról

Jód a tengeri sóban

2015.08.28 09:05

Sok ételnek, mint például a tengeri sónak egyedülálló íze és állaga van. Ezeknek gyakran van különleges egészségügyi hatásuk is, például a tengeri sónak éppen azért, mert természetes formában megtalálható a tengerek közelében. A tengeri só jóval több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos asztali só, azonban ennek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, ha az ételeinket készítjük el. Ha több jódot szeretnénk a diétánkhoz adni, akkor válasszuk a jódozott tengeri sót.

Tengeri só és asztali só
Bár a tengeri sónak és az asztali sónak különböző a textúrája és az íze is némiképp eltérő, ezek mégis igen hasonlóak tápanyagtartalmukat tekintve, beleértve a jódtartalmukat is, amennyiben mindkét fajta jódozott. Az asztali sónak és a tengeri sónak közel azonos a nátriumtartalma. Azonban míg az asztali só sokal finomabb szerkezetű, így könnyebben keverednek bizonyos receptekben, addig a tengeri só, mivel feldolgozottsága minimális, kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot és kalciumot is, melyek nagyobb szemcséssé teszik a tengeri só megjelenését.

A jód forrásai
A jódozott asztali són és a jódozott tengeri són túl a különféle élelmiszerek is gazdagok lehetnek a jódban - különösen a tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a hínár. Például 3 dkg tökehalban 99 mikrogramm, egy csésze joghurtban 75 mikrogramm, 3 dkg garnélában 35 gramm és egy szelet sajtban 12 gramm jód található.