Mindent a Himalája sóról

A Himalája kristálysóban kevesebb a nátrium?

2015.06.30 14:01

A só többféle formában és névvel ellátva kapható a boltokban, amelyek egyrészt tükrözik a származást, másrészt a só speciális használatát is. A tengeri só például a tengerek kipárolgása során keletkezik, a kősót a föld alatt található betétekből nyerik ki. Az asztali só háztartási használatra készül. A mostani egészségügyi ajánlások értelmében az emberek olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel lehet helyettesíteni a hagyományos asztali sót, mely köztudottan túl sok nátriumot tartalmaz. Azonban kérdés, hogy például a Himalája kristálysó kevesebb nátriumot tartalmaz-e?

Nátrium szintje
Az asztali sót úgy állítják elő, hogy a sok extra ásványi anyagot és a szennyeződéseket mesterséges módon eltávolítják a kősó betétekből, majd különféle adalékanyagokkal, például fehérítővel, csomosódásgátlóval dúsítják, hogy még jobb legyen a flehasználói élmény. Azonban ezzel egy mesterséges, a szervezet számára idegen anyag képződik, aminek nem sok köze van a természetben tlálható sófajtákhoz. A Himalája só ezzel szemben nem megy át ilyen mesterséges folyamatokon, hiszen a feldolgozása mechanikusan történik. Ezenfelül nem adnak hozzá semmilyen plasz anyagok, így hiába ugyanakkora benne a nátrium mennyisége, mégis sokkal egészségesebb választás lehet, hiszen a szervezetünk jobban tudja hasznosítani és feldolgozni azt. Tehát oda kell figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba a sófogyasztást, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a Himalája só sokkal egészségesebb, mint a hagyományos asztali só.