Mindent a Himalája sóról

A só az élelmiszeriparban

2015.10.09 11:27

A Himalája sót nemcsak táplálkozási céllal használják, hiszen számos már kulináris előnye van az ízesítésen túl.

Tartósítás
A Himalája só megőrzi az ételek minőségét hosszú időn át, mivel ellenséges környezetet hoz létre bizonyos mikroorganizmusoknak. Az élelmiszerek belsejében a só megváltoztatja az ozmotikus nyomást és gátolja a baktériumok növekedését, amik romlást okoznának. A hal besózását a vitorlásokon is előszeretettel alkalmazzák, hogy a kihajózásig ne romoljon meg a termék.

Textúra javítása
A Himalája só erősíti a glutén hatását a kenyérfélékben, ami a tészta felületét egyenletessé teszi. A só által a glutén több vizet és szén-dioxidot tart magában, ami lehetővé teszi a tészta nyújtását, anélkül, hogy azok elszakadnának. A só puhítja a pácolt húsokat, mivel elősegíti a víz és a fehérjék kötődését. Sima felületet kölcsönöz a feldolgozott húsoknak is.

Masszává alakít
A Himalája só segít a feldolgozott húsok szerkezetét egybe gyúrni, mivel az egyes húscafatokat erősen összeköti. Vízmegkötő tulajdonságai miatt a főzés során keletkező vízveszteség mennyisége is csökken.

Fermentáció szabályozása
A sütőipari termékekben a Himalája só szabályozza vagy késlelteti a fermentációs folyamatokat. A Himalája só ezért felhasználható a sajtok készítéséhez, a savanyú káposzta gyártásban és a nyári kolbász előállításban is.

Színfokozó
A Himalája só fokozza a szalonna, sonka, felvágott színét is.