Mindent a Himalája sóról

Himalája só vs. tengeri só 1.

2014.09.01 16:30

A szürke tengeri só egy kulináris sófajta, amelyet az Atlanti-óceánból nyernek ki a tengervíz elpárolásával, Észak-Franciaországban a bretagne-i partvidékről. A Himalája rózsaszín sót azonban a fleszín alatt bányásszák a Himalája hegyeiből, leggyakrabban Pakistánból. De mi is a különbség e kétfajta só között?

Előnyök
Zeratsky Katherine dietetikus szerint a só alapvető előnyei a benne található nátrium-kloridnak és a további ásványi anyagoknak köszönhető. Az összes típusú só közel azonos mennyiségben tartalmaz nátriumot és kloridot, ami megkülönbözteti őket egymástól az a többi ásvány. A tengeri sóban és a Himalája sóban is találhatóak kiegészítő elemek, amelyek hozzájárulnak a só speciális ízéhez és színéhez, illetve nemcsak ezekhez, hanem a tápértékükhöz is. Ennél fogva a Himalája só sokkal egészségesebb lesz, pontosan azért, mert benne sokkal több az ásványi anyag.

Szempontok
A Himalája só nagyon egészséges, de még ennek ellenére is érdemes korlátozni a fogyasztását és nem enni belőle többet, mint 2300 mg, mert jóból is megárthat a sok. A túl sok nátrium ugyanis megemelheti a vérnyomást, mivel fokozza a vízvisszatartást. Persze a magas vérnyomást csak a legritkább esetben okozza a Himalája só használata, azért nem árt, ha odafigyelünk rá.

Vagyis mindkét sófajta előnyös a számunkra, de egyiket sem szabad túlzásba vinni és, ha azt szeretnénk, hogy minél egészségesebbek legyünk, akkor a legjobb, ha a Himalája só mellett döntünk.