Mindent a Himalája sóról

Hogyan terheli meg a hagyományos só a szervezetünket?

2014.07.16 15:28

Míg a szervezetünk csak nagyon kis mennyiségú sót igényel egy nap, a legtöbb ember túl sokat fogyaszt belőle. Átlagosan 10-szer annyi sót fogyasztunk el egy nap, mint az ajánlott mennyiség. Ekkora tömegben pedig a szervezet nem képes kiválasztani maximálisan a nátrium-kloridot. A test az asztali sót tehát úgy ismeri fel, mint egy agresszív sejtméreg, egy természetellenes anyag és azt szeretné, hogy minél hamarabb eltávolítsa a szervezetből, hogy megvédje magát. Így a kiválasztó szervek állandóan túl vannak terhelve. A szervezet tehát több sót kap, mint amennyitől meg tud szabadulni.
A szervezet a felesleges sótól úgy kíván megszabadulni, hogy a nátrium-klorid köré vízmolekulát hoz, hogy így ionizálja és semlegesítse azt. Ehhez a folyamathoz a sejtekből kell elvenni a vizet, amik így dehidratálódnak és elpusztulnak.

Az asztali só fogyasztásának következményei
A közönséges asztali só fogyasztásának eredménye a túlságosan savas környezet vagy a test szöveteiben felhalmozódott felesleges folyadék lesz, ami cellulitisz kialakulásához vezet. Ezért javasolják az orvosok a só kerülését. Minden milligramm sót, amit a szervezet nem képes feldolgozni 23 ml vízzel lehet csak semlegesíteni. Ha még így sem képes semlegesíteni ezt az anyagot, akkor húgysavat képez, hogy újra kristályosítsa a sót, ez pedig számos ízületi probléma előidézője lehet.